poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Krem selerowo-marchewkowy z gałką muszkatołową.
Prosty, szybki, tani i pełen afrodyzjaków.
Pobudzające właściwości selera znane były już w starożytności. Oprócz leczenia oziębłości płciowej u kobiet i impotencji u mężczyzn uważano, że bulwa selera przynosi szczęście.
Słynna kochanka króla Francji Madame Pompadour uważała, że picie soku z marchwi zapewnia intensywne przeżywanie miłosnych rozkoszy.
Gałka muszkatołowa, ceniona ze względu na swój smak i właściwości zdrowotne to również silny afrodyzjak. Nazywana "przyprawą kochanków" nie bez powodu od wieków używana jest w kuchni orientalnej - dodana do potraw pobudza krążenie i rozpala zmysły.
Jak zrobić?
Potrzebujemy:
1 mały seler
3 duże marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 kulka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju lub masła
cukier na ostrzu noża
sól
pieprz, więcej niż zwykle
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju, dodać pokrojony czosnek. Dodać obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki i seler, ziele angielskie i listek laurowy, a następnie wlać 1,5 litra bulionu lub wody.
Gotować do miękkości około 30 minut. Wyłowić listek i ziele. Zestawić z ognia. Zmiksować blenderem na aksamitny krem. Dopiero teraz przyprawiać: dodać gałkę,cukier, sól i pieprz. Pieprzu sugeruję dać więcej, żeby krem nabrał charakteru.
Podawać z natką pietruszki.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz