To już prawie lato na talerzu.
Moja sałatka obiadowa, z dużą dawką białka:)
Kurczaka najlepiej zamarynować godzinę wcześniej i pozostawić w lodówce do połączenia się smaków.
Składniki:
1 pierś z kurczaka, pokrojona w małe kawałki,
1 pomidor,
1/2 małej czerwonej papryki,
1 łyżeczka łyżeczka kaparów,
1/2 małej cebuli,
2 łyżki octu balsamicznego,
sałata lodowa lub mix sałat dowolnych.
Na talerz kładziemy porwaną sałatę, kroimy pomidora w ósemki i paprykę w paseczki, posypujemy kaparkami. Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki, wkładamy do miseczki, lekko solimy i zalewamy octem balsamicznym na 2 min., żeby nabrała smaku i straciła ostrość. Wykładamy cebule na sałatkę, a pozostały ocet wykorzystujemy do sosu winegret.
Marynata do kurczaka:
1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej słodkiej,
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
1/2 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki soli (lub mniej jak kto lubi),
szczypta granulowanego czosnku,
szczypta cynamonu,
2 łyżki oleju.
Do pokrojonego kurczaka dodać olej, a następnie wszystkie przyprawy. Marynować godzinę w lodówce.
Szczypiorkowo-balsamiczny sos winegret:
ocet balsamiczny z cebuli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1/4 łyżeczki miodu lipowego,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Do octu balsamicznego w miseczce dodajemy miód i sól. Mieszamy widelcem, dodajemy oliwę z oliwek i szczypiorek.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy kurczaka, nie musimy dodawać już tłuszczu. Grillujemy ok 3-4 min układamy na sałatkę. Możemy również użyć grilla elektrycznego.
Polewamy balsamiczno-szczypiorkowym
Ja tą sałatkę jadłam bez pieczywa, bo jest bardzo sycąca.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz