poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Krem z zielonego groszku z camembertem i prażonym słonecznikiem.




Świetny dla wegetarian i nie tylko. 

Składniki:
1 paczka zielonego mrożonego groszku
1 seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
sól
sporo pieprzu
pół łyżeczki tymianku.

Pokroić cebulę w kostkę, czosnek pokroić na plasterki, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, przesmażyć cebulę, po minucie dodać czosnek, a po 3 seler. Dolać 1 litr wody i gotować 15 minut, aż seler będzie miękki. Wsypać paczkę groszku. Kilka zielonych groszkowych kuleczek zostawić do dekoracji. Zagotować i dodać do zupy tymianek, sól, pieprz i cukier. Zblendować na krem.

Na suchej patelni podprażyć 2 łyżki ziaren słonecznika. W głębokim talerzu ułożyć camemberta, zalać gorącym kremem. Posypać pozostałym groszkiem i ziarnami słonecznika.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz