Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła lub margaryny.
Na masę dyniową czekoladową:
- 3/4 szklanki puree dyniowego
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżka cukru
- łyżeczka kakao gorzkiego
- 1 jajko
- szczypta soli (na ostrzu noża).
Na masę dyniową cytrynową:
- 3/4 szklanki puree dyniowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta cynamonu (na ostrzu noża)
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 jajko
- szczypta soli (na ostrzu noża).
Ponadto:
- 100 g suszonych śliwek.
Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać posiekane zimne masło lub margarynę, wyrobić, a następnie dodać jajko. Jeśli ciasto będzie za suche dodać łyżeczkę zimnej wody. Wyrobione ciasto należy zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do foremki i ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i ostudzić.
Na masę czekoladowo-dyniową w rondelku podgrzać śmietanę, dodać cukier, kakao i pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszać do rozpuszczenia się czekolady, dodać puree dyniowe i podgrzewać do połączenia się składników, nie gotować. Zestawić z ognia, poczekać kilka minut i dodać sól oraz jajko, wymieszać.
Na masę cytrynowo-dyniową wszystkie składniki połączyć z puree dyniowym, na samym końcu dodając jajko.
Na upieczony spód poukładać śliwki suszone, następnie porobić kleksy z masy cytrynowej i czekoladowej. Przeciągając patyczkiem lub łyżeczką po wierzchu utworzyć fantazyjne esy floresy. Należy pamiętać by śliwki były całkowicie zakryte przez masę gdyż w innym wypadku wysuszą się i mogą się przypalić. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min.
Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz