Składniki na 8 porcji zupy
- 1 średnia cebula;
- 4 szkl. puree z dyni;
- 2 ząbki czosnku;
- l liść laurowy:
- 2 łyżki masła;
- 1 litr bulionu lub wody;
- pół łyżeczki sosu chili;
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
- szczypta cynamonu (na ostrzu noża):
- pół łyżeczki cukru;
- sól:
- pieprz;
- 1/4 szkl. śmietanki słodkiej;
Do podania
- kilka chlustów śmietanki:
- pestki dyni.
Przygotowanie puree z dyni: dynię myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy, najlepiej łyżką miękki środek wraz z nasionami. Dynię układamy w żaroodpornym naczyniu lub foremce i pieczemy w 180 stopniach C przez ok 40-45 min. w zależności od grubości warstwy miąższu i odmiany dyni do miękkości. Pieczenie w foremce jest konieczne gdyż dynia puszcza sok, który może się przypalać. Po wyjęciu z piekarnika łyżką oddzielamy miąższ od skóry, który następnie miksujemy na puree.
W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie przesmażamy na nim pokrojoną cebulę, po minucie wrzucamy pokrojony czosnek. Następnie dodajemy puree z dyni, bulion i liść laurowy. Gotujemy przez 5-10 minut, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, cukier i sos chilii. Zestawiamy z palnika, dodajemy śmietankę, następnie sól i pieprz. Miksujemy wszystko.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zrobią się lekko brązowe i napuszone.
Zupę przelewamy do talerzy, dekorujemy kleksami śmietanki i prażonymi pestkami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz