środa, 25 lipca 2012

Przecieram szlaki ciastem ucieranym.

Ucierane ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.


Proste, szybkie ciasto dla każdego. Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar wyśmienicie komponują się z miękkim ciastem i chrupiącą kruszonką do której przemyciłam delikatną nutę cynamonu. Ważne jest, by nie dać go za dużo, gdyż ma on tylko wzbogacić smak kruszonki, a nie go zdominować. To klasyczne ucierane ciasto może przyjmować różne smakowe oblicza w zależności od inwencji twórcy, gdyż pasuje do niego większość znanych owoców. Warta polecenia jest także wersja z malinami i jagodami. Przepis na ciasto pochodzi z blogu Moje Wypieki.


Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha):
  • 200 g masła,
  • szczypta soli (na ostrzu noża),
  • 160 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Kruszonka:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masła schłodzonego,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta cynamonu (na ostrzu noża).

Truskawki i rabarbar:
  • 300 g truskawek, umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na pół,
  • 5 łodyg rabarbaru, umytych, obranych ze skórki i pokrojonych na 1cm kawałki.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mieszamy ze sobą  mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie przesiewamy. W misie miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę. Dodajemy powoli cukier i sól. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy szpatułką, aż do całkowitego połączenia.

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do naczynia, szybko siekamy i rozcieramy między palcami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej do niej ciasto, a następnie układamy truskawki i rabarbar i posypujemy kruszonką. 
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut do suchego patyczka.

Bon appetit.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz