Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami.
Idealne ciasto na lato- miękki i delikatny biszkopt, soczyste truskawki i lekko słodka bita śmietana. Można je przechowywać w lodówce nawet dwa dni. Najlepsze po kilku godzinach po przygotowaniu, kiedy smaki się połączą i duet truskawkowo-śmietanowy zacznie grać.
Składniki na biszkopt (duża prostokątna blacha):
- 7 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru.
Warstwa bitej śmietany:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 6 płaskich łyżek cukru pudru
- szczypta soli (na ostrzu noża).
Truskawki:
- 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek.
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Po kolei dodajemy żółtka, a następnie delikatnie, najlepiej rózgą należy wmieszać mąki do masy jajecznej.
Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni C przez ok. 30-40 min. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i rzucamy z wysokości ok.0,5 m na dywan lub koc umieszczony na podłodze.
Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku, następnie należy go wyjąć z formy, przekroić w poprzek na pół i nasączyć syropem, powstałym przez zmieszanie wody, soku z cytryny i cukru pudru.
Zimną śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier puder i sól. Pierwszy biszkoptowy blat smarujemy 1/2 porcji bitej śmietany, następnie wykładamy na nią ok.2/5 pokrojonych truskawek, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Następnie nakładamy drugą porcję bitej śmietany i dekorujemy pozostałymi truskawkami. Ciasto należy pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny, by się schłodziło.
Bon appetit.
I
{ Przepis na biszkopt inspirowany tym przepisem }
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz