piątek, 17 maja 2013
Jaglanka z truskawkami i słonecznikiem.
Jaglanka to taka owsianka tylko, że zamiast płatków owsianych używamy kaszy jaglanej. Kasza jaglana to kasza powstała z prosa, nie zawiera glutenu. Ta kasza jest bardzo zdrowa, pomocna w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu.
Moja jaglanka:
1/4 szklanki kaszy jaglanej,
1/2 szklanki wody lub mleka,
szczypta soli,
1 łyżka miodu,
2 łyżeczki słonecznika,
5 truskawek (albo więcej)
Do rondelka dodajemy wodę/mleko, kaszę jaglaną i sól. Gotujemy ok.10 minut ciągle mieszając. Jaglanka będzie dosyć gęsta, jeżeli ktoś lubi bardziej rzadkie trzeba dolać więcej mleka lub wody. Na suchej patelni prażymy ok.1 minuty nasiona słonecznika by nabrały więcej smaku. Przekładamy ugotowaną jaglankę do miseczki, posypujemy prażonym słonecznikiem, dodajemy umyte i pokrojone truskawki i polewamy miodem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaka mała porcyjka a tyle pyszności !
OdpowiedzUsuńprzepyszna, zdrowa jaglanka ! na słodko najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, za miłe komentarze :)
Usuń