niedziela, 5 maja 2013

Grillowany łosoś z ziemniakami w mundurkach i salsą z pomidora.



Grillowany łosoś z ziemniakami w mundurkach i salsą z pomidora.
Majówkowa ryba. Prosto z grilla. Taka jak lubię, bez zbędnych przypraw i panierek. Siła tkwi w prostocie. Równie dobra z sałatą z vinegretem. Obowiązkowo z ćwiartką cytryny.


Składniki:
1 porcja filetu z łososia,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
1 łyżeczka oleju,
sól,
pieprz.

Salsa:
1 średni pomidor,
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku,
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki octu jabłkowego,

Ponadto: ziemniaki, cytryna.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Pomidora kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki dodajemy szczypiorek, ocet, oliwę, sól i pieprz do smaku, mieszamy, odstawiamy.

Łososia smarujemy olejem, przyprawiamy wędzoną papryką i lekko wcieramy. Dodajemy sól i pieprz. Tak przyrządzoną rybę kładziemy na rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) i grillujemy 3-4 minuty.

Układamy na talerzu łososia, ziemniaki i salsę. Dodajemy ćwiartkę cytryny.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz