wtorek, 4 czerwca 2013
Babeczki serowo-kakaowe z brzoskwinią. Bezglutenowe.
Bezglutenowe babeczki, których podstawą jest mąka ziemniaczana. Delikatne z mokrą masą serową i brzoskwinią. Nie mam formy na muffinki, więc ułożyłam papilotki w dużej prostokątnej formie. Wyszły koślawe i poprzytulane do siebie.
Składniki:
Na ciasto kakaowe:
3 jaja,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka kakao gorzkiego,
100g oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jaja ubić przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą pianę (do podwojenia objętości)
Mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Powoli dodawać łyżkami do masy jajecznej. Następnie cienką strużką dodać olej, miksować do połączenia się składników.
Na masę serową:
350g twarogu zmielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego,
3 łyżki domowego cukru waniliowego (albo 3 łyżki cukru i łyżeczka cukru waniliowego),
1 jajo.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub widelcem do połączenia się składników.
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki lub świeże brzoskwinie.
Papilotki do babeczek wypełnić do połowy ciastem kakaowym, następnie położyć na wierzch czubatą łyżeczkę masy serowej i mały kawałek brzoskwini, by nie obciążać zbytnio ciasta.
Piec w temp. 160 stopni przez 25 min.
Z tego przepisu wyszło mi 16 małych babeczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz