czwartek, 29 sierpnia 2013

Spaghetti z wędzonym łososiem i brokułami w sosie śmietanowym.



Szybka pasta, pełna smaku. Można ją posypać parmezanem, dodać rukoli albo cebulki dymki. 


Na 4 porcje.

Składniki:

1 brokuł,
150 g wędzonego łososia (u mie był w kawałku, wędzony na zimno),
2 ząbki czosnku,
200 ml słodkiej śmietanki (może być 30%),
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oleju lub masła,
sól,
pieprz,
szczypta cukru (na ostrzu noża).
ulubiony makaron, u mnie spaghetti, ale penne albo tagliatelle też będzie super.

W osolonej wodzie gotujemy przez 2 minuty pokrojony na małe różyczki brokuł. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą na sitku, ma być twardy.
W dużej patelni rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy pokrojony ceniutko czosnek, smażymy minutę. Łososia kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię. Nastepnie wlewamy śmietankę i gotujemy do redukcji sosu, czyli zmniejszenia objętości i zgęstnienia. Dodajemy sok z cytryny, cukier i brokuły. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy sola i pieprzem. Smak sosu śmietanowego ma być intensywny.Należy jednak uważać z dodatkiem soli z powodu już dość mocno słonego łososia.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy makaron do sosu. Nigdy odwrotnie.
Przekładamy na talerze.

Smacznego.

1 komentarz: