wtorek, 4 czerwca 2013

Zupa szczawiowa.


Zupa szczawiowa, moja ulubiona. 
Kwaśny smak tej zupy oraz dodatek jajka i kiełbasy imitują wielkanocny barszcz biały. Moja zupa dzieciństwa. Chodziłam zawsze z babcią na kopel zrywać szczaw na tą zupę. Potocznie zwana szczawiówką, jest bardzo pożywna i sycąca. Z ziemniakami, delikatnie zabielona śmietanką, która wyrównuje jej kwaśne tony. Kiedyś zupa biedoty, gdyż szczaw jest mało wymagającą, stąd też powszechną rośliną. Rośnie na glebach bielicowych i piaskach, pokrywa łąki i pastwiska.

 Szczaw bogaty jest w witaminę C, niacynę ryboflawiny, zawiera flawonoidy, które uważane są za silny antyoksydant uwalniajacy organizm od wolnych rodników. Ta zielona roślina nie może być spożywana w dużych ilościach, gdyż zawiera szkodliwe dla zdrowia szczawiany.

Składniki na 8 porcji:

500g szczawiu, najlepiej łąkowego z dala od cywilizacji,
1/2 kg ziemniaków,
2 średnie marchewki,
1/8 selera,
1 średnia pietruszka,
1/2 średniego pora,
300 ml śmietanki słodkiej,
1 łyżka mąki pszennej,
4 pętka kiełbasy śląskiej,
sól,
pieprz, 
szczypta cukru,
1 ugotowane jajko na 1 porcję zupy (lub więcej).


Szczaw umyć, odciąć ogonki. Marchewkę, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać pokrojone i starte warzywa. Gotować 5 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, szczaw oraz kiełbasę w pętkach. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. 
Wyciągnąć kiełbasę z zupy i pokroić na małe kawałki. Łyżkę mąki rozrobić w 100 ml wody, wlać powoli do zupy cały czas mieszając. Zagotować. Śmietankę lekko posolić, wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy by wyrównać temperaturę i zapobiec jej zważeniu. Wlać śmietankę do zupy. Posolić i dodać pieprz do smaku.
Podawać z gotowanym jajkiem i kiełbasą.

Pychota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz