sobota, 18 stycznia 2014

Piaskowe ciasto z wiśniami. Bezglutenowe





W tym delikatnym, bezglutenowym cieście zamiast mąki pszennej używa się ziemniaczanej. Ja dodałam mieszanki ziemniaczano- kukurydzianej i uzyskałam piękny, żółty kolor. Polecam użyć wiśni bez pestek, wtedy nie opadną na dno. Puszyste ciasto, w sam raz do kawy. W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze do niego otartą skórkę z cytryny, wtedy ciasto nabiera cytrusowego aromatu i  trochę więcej charakteru.

Składniki:
·         5 jajek,
·         1 szklanka cukru,
·         1 szklanka mąki ziemniaczanej,
·         ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
·         200 g masła lub margaryny,
·         1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
·         300 g wiśni (lub innych owoców, mogą być mrożone).

Jajka wyciągnąć z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Wymieszać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia i następnie przesiać. W dużej misce ubić całe jaja, na jasną, bardziej białą niż żółtą masę. Dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając, aż do podwojenia się masy jajecznej. Dodać powoli przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Masło roztopić i wrzące wlać do masy, szybko zmiksować.

Okrągłą średnią formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować boki margaryną. Wlać ciasto. Owoce obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej. Mrożonych nie trzeba rozmrażać. Ułożyć na cieście.  Piec najpierw przez 30 minut w temperaturze 160 stopni, następnie  20 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.


Oryginalny przepis ze strony  „Moje Wypieki”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz