wtorek, 11 grudnia 2012

Krem z pieczonej dyni z gałką muszkatołową i chili, polany śmietanką i posypany prażonymi pestkami.





Składniki na 8 porcji zupy

  • 1 średnia cebula;
  • 4 szkl. puree z dyni;
  • 2 ząbki czosnku;
  • l liść laurowy:
  • 2 łyżki masła;
  • 1 litr bulionu lub wody;
  • pół łyżeczki sosu chili;
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • szczypta cynamonu (na ostrzu noża):
  • pół łyżeczki cukru;
  • sól:
  • pieprz;
  • 1/4 szkl. śmietanki słodkiej;
Do podania
  • kilka chlustów śmietanki:
  • pestki dyni.
Przygotowanie puree z dyni: dynię myjemy, kroimy na pół  i wyjmujemy, najlepiej łyżką miękki środek wraz z nasionami. Dynię układamy w żaroodpornym naczyniu lub foremce i pieczemy w 180 stopniach C przez ok 40-45 min. w zależności od grubości warstwy miąższu i odmiany dyni do miękkości. Pieczenie w foremce jest konieczne gdyż dynia puszcza sok, który może się przypalać. Po wyjęciu z piekarnika łyżką oddzielamy miąższ od skóry, który następnie miksujemy na puree.

W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie przesmażamy na nim pokrojoną cebulę, po minucie wrzucamy pokrojony czosnek. Następnie dodajemy puree z dyni, bulion i liść laurowy. Gotujemy przez 5-10 minut, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, cukier i sos chilii. Zestawiamy z palnika, dodajemy śmietankę, następnie sól i pieprz. Miksujemy wszystko.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zrobią się lekko brązowe i napuszone.

Zupę przelewamy do talerzy, dekorujemy kleksami śmietanki i prażonymi pestkami.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz